Door handig gebruik te maken van stofeigenschappen kan je stoffen van elkaar scheiden. Hier komt de naam "scheikunde" vandaan.
Methodes om stoffen van elkaar te scheiden berusten bijvoorbeeld op het verschil in
Leerlingen zijn al bekend met thee zetten, zeven, opdrogen van wasgoed of zeewater. Een filter kennen ze soms uit de koffiezetter, of het aquarium.
Vanuit de natuurkunde is het molecuulmodel (vast, vloeibaar, gas, opgelost) bekend. Ook stofeigenschappen zoals smeltpunt, kookpunt, dichtheid hebben ze bij natuurkunde al gehad.
Uit het onderwerp STOFFEN weten de leerlingen dat elke stof zijn eigen moleculen heeft. Ook zijn de namen van de mengsels oplossing, legering, emulsie, schuim, nevel, suspensie, rook bekend. De leerlingen weten wat een heterogeen en homogeen mengsel is.
Deze pagina is gemaakt ter ondersteuning van (beginnende) docenten scheikunde.
Na ruim 25 jaar weet ik echter niet van alles meer waar ik het vandaan heb. Herken je een lesopzet of een theorie uit een leerboek of een artikel? Stuur me de bron, ik voeg de vermelding toe.
Bronnen die zeker aan te raden zijn voor elke scheikundedocent
NVOX, het blad van de vakvereniging NVON, diverse jaargangen
P.A. Krirschner, L Claessens, S. Raaijmakers, Op de schouders van reuzen, Ten Brnik, Meppel 3e druk 2019, ISBN 978-90-7786-650-4, gratis download
T. Surma, e.a., Wijze lessen, Ten Brink, Meppel 2019, ISBN 978-90-7786-652-8, gratis download
T. Somers & K. vd Velden, Leren denken en werken als Natuur-scheikundedocent, Kans, Nijmegen 2023, ISBN 978-94-6481-159-9