...veelgebruikte materialen benoemen (reageerbuis, maatcilinder, bekerglas, kolf, erlenmeyer, brander, indampschaaltje, horlogeglas, reageerbuisrek, statief, koeler, opzetstuk, thermometer, kroezentang, reageerbuisknijper, roerstaaf)
...met een brander een gele, blauwe of ruisende vlam maken
...uitleggen of iets een stof of een vorm van energie is
...stoffen verwarmen of verhitten met een brander
...een aantal zuivere stoffen noemen (suiker, zuurstof, zout, zand, water, koolstofdioxide, alcohol)
...beredeneren of een stof zuiver is of niet
...uit een smelt- of stolcurve afleiden of een stof zuiver is
...uit een tekening op molecuulniveau afleiden of sprake is van een zuivere stof of mengsel
De omschakeling van begrippen uit het dagelijkse taalgebruik naar het chemisch taalgebruik kan veel problemen opleveren. Leerlingen verwarren "zuiver" vaak met "gezond" (bijvoorbeeld: zuiver water, zuivere berglucht). Gefilterd water wordt dan als (chemisch) zuiver beschouwd. Het helpt om bij de introductie van een nieuw begrip te inventariseren welke beelden de leerlingen hierbij hebben en dan nadrukkelijk de overstap te maken naar de definitie van het begrip in de chemie. Voorbeelden van manieren om dit te doen vind je bij de lesvoorbeelden.
Dat fenomenen in de zichtbare wereld (macro-niveau) op een onderliggend (micro) niveau verklaard kunnen worden is een abstractie-stap die voor veel leerlingen even wennen is. Een stof en een molecuul worden dan met elkaar verward, en een stofeigenschap wordt toegeschreven aan moleculen (bijvoorbeeld: de moleculen worden groter als een vaste stof uitzet). Je kunt ze helpen deze stap te maken door zelf heel nauwkeurig steeds over moleculen OF over stoffen te spreken en leerlingen er op te wijzen wanneer je op welk niveau praat.
Bij lesvoorbeelden vind je manieren om inzicht te krijgen of dit probleem zich bij een leerling van je voordoet.
Deze pagina is gemaakt ter ondersteuning van (beginnende) docenten scheikunde.
Na ruim 25 jaar weet ik echter niet van alles meer waar ik het vandaan heb. Herken je een lesopzet of een theorie uit een leerboek of een artikel? Stuur me de bron, ik voeg de vermelding toe.
Bronnen die zeker aan te raden zijn voor elke scheikundedocent
NVOX, het blad van de vakvereniging NVON, diverse jaargangen
P.A. Krirschner, L Claessens, S. Raaijmakers, Op de schouders van reuzen, Ten Brnik, Meppel 3e druk 2019, ISBN 978-90-7786-650-4, gratis download
T. Surma, e.a., Wijze lessen, Ten Brink, Meppel 2019, ISBN 978-90-7786-652-8, gratis download
T. Somers & K. vd Velden, Leren denken en werken als Natuur-scheikundedocent, Kans, Nijmegen 2023, ISBN 978-94-6481-159-9