algemeen

Hier vind je materialen, tips en trucs rond het lesgeven en ontwikkelen van toetsen.

Ben je al lid van de NVON? Dat is erg de moeite waard, al is het maar voor het blad NVOX.

plannen

Vooral als je veel verschillende klassen lesgeeft vraagt het de nodige organisatie om op het juiste moment met je hoofd op de juiste plaats te zijn. Ik gebruik hier een excelsheet voor.

Hierin kan je je rooster combineren met je planning, zodat je voor parallelklassen altijd op de juiste datum weet wat op het programma staat. Vervalt er een les? Geen probleem, dan schuift de boel gewoon door.  LEES VOOR GEBRUIK DE BIJSLUITER!

Download
planner
planningsheet.xlsx
Microsoft Excel werkblad 5.8 MB

toetsen

Ben je al abonnee van het gratis TOETS! magazine? Hierin vind je heel veel informatie over toetsen.

formatief werken

Als je regelmatig in de klas snel wilt testen of leerlingen iets begrepen hebben, zijn meerkeuzevragen heel geschikt. Deze kan je in Kahoot of Plickers zetten, of via Quickkey laten inleveren. Hieronder vind je een bestand met heel veel geschikte meerkeuzevragen:

Download
Meerkeuzevragen Ton Verhoeven 2016
Een zip bestand met een paar honderd meerkeuzevragen, voor alle niveaus van scheikunde.
mk ton verhoeven.zip
Gecomprimeerd archief in ZIP formaat 26.0 MB

examens nakijken

TIP1: maak eerst zelf het examen. Voor VMBO en HAVO-examens moet je dit ongeveer 5x sneller kunnen dan je leerlingen, voor VWO ongeveer 3x sneller. Alle punten waar leesfouten en slordigheid op de loer liggen kom je op deze manier tegen.

TIP2: Zet tijdens het beoordelen in de kantlijn voor elk bolletje uit het correctievoorschrift een kruisje of krulletje. Zet ook "opm" of "indien" er bij die verwijzen naar het CV.  Dat maakt het werk voor je tweede corrector makkelijker (en die wordt daar blij van). Bovendien kan je snel terugvinden waar je iets moet / kan veranderen bij aanpassingen van het CV.

TIP 3:  Overleg met collega's! Het CV is meestal eenduidig, maar de interpretatie is niet altijd makkelijk.  Gebruik bijvoorbeeld ook de kringbesprekingen van NVON voor overleg.